Medens Omar Khayyam’s Rubaiyat i Edward Fitzgerald’s Gengivelse gaar sin Sejrsgang over hele den engelsktalende Verden, og i andres Oversættelser ogsaa er naaet ind paa adskillige andre Sprogomraader, er denne mærkelige Poet, Astronom og Matematiker kun lidt kendt i Norden.
Abu-’l-fat’h’ Omar var Søn af Ibrahim Khayyam (Khayyam betyder Teltmager) og fødtes i Naishapur i den persiske Provins Khorassan; han døde sammesteds i Aaret 1123.
Som Videnskabsmand har han bl. a. gjort sig bekendt af sin Medvirkning ved Kalenderforbedringen samt af sine astronomiske Tabeller. En Afhandling af ham paa Arabisk om Algebra er udgivet paa Fransk.
Som Poet tog Omar Tilnavn efter sin Faders Haandværk.
Om han selv en Tid har dyrket dette, vides ikke med Sikkerhed.
Et Sagn fortæller, at Omar og to af hans Venner i deres Ungdom havde lovet hinanden at dele det Held, der maatte blive en eller flere af dem beskikket. En af dem blev Vezir hos Sultanen og indfriede sit Løfte. Omar bad om at maatte leve i en Krog under hans Lykkes Skygge for at udbrede Videnskaben. Hans Ønske blev opfyldt, og han fik aarlig 1200 Guld-Mithkal’er fra Naishapur’s Skatkammer.